Voiceblog - textul făcut sunet - cu Sandu Barbu.

SĂ TRĂIŢI BINE

  • Scris de Sandu Barbu

Voiceblog image interlacedDe câte ori apare domnu’ Băsescu la tv, simt că am insuficienţă respiratorie. Asta pentru că vorbeşte ca şi cum ţara e-n gât după el, supermanu’ lu’ peşte oceanic congelat. Le zice de parcă are numai fani şi a apărut aşa, ca să mai scoaţă ceva aplauze. Ultima fază a fost asta cu Austria. Iese la interval şi bagă o bătaie la obraz bancagiilor că, bă, voi aţ’ scos banu’ gros în România şi acu’ ne lăsaţ’ dă izbelişte? Păi, dom’ preşedinte, mata ai auzit de iconomie dă piaţă? Nu dă Bucur Obor, dă piaţă piaţă, d’aia adăvărată... că vine băncosu’, mă-nţelegi, îşi face gheşeftu’ şi să cam duce cu tolba plină, fratili mieu.


Check this out on Chirbit

Ideea ie alta. Băsescu la început a zis să trăiţi bine. Azi a zis că mai dă afară 350.000 de bugetari. Cum o fi aista trai pi vatrai, nu şciu... La început a zis că România n-are nevoie de împrumut. Apoi a primit probabil un telefon şi a descoperit subit că România nu numai că are nevoie dă bani, da’ are nevoie dă bani la greu, frate! Pentru cine? Ăăăă... citez din presa vremii: „Banii sunt destinaţi economiei şi sistemului bancar.” Care sistem bancar, fratele meu elefant? [în şoaptă] Să nu mai afle şi alţii, c-or să vrea şi ei: Băncile străine, tati. Că ALTFEL ieşirea la scenă deschisă cu pieptul în vânt şi pletele goale a preşedintelui meu n-are noimă. N-are! De ce te iei de Banca Naţională – repet Naţională – a Austriei când ştii că băieţii n-au obligaţia să-ţi dea socoteală de cât şi dacă vor să facă purici în România? Există o singură explicaţie: Băsescu face imputa pentru a-l auzi cei care i-au băgat împrumutul pă gât şi i-au zis: ia-l, că avem noi grijă de restu’. Şi, şef dă ţară săracă, Băsescu s-a simţit protejat; acum le bate austriecilor obrazul, sperând ca prietenii binevoitori să-i zică austriacului: „’Ai, mă, nu fi ţăran, rămâi şi ajută la propăşirea României!”

Adevărul este însă matematic, nu financiar – măcar că e generat politic. Banca te împrumută şi trăieşte din dobândă. Te împrumută mult, suge mult de pe tine. Te împrumută enorm, te îndatorează pe vecie. La nivel de individ, dacă te-ai fript cu un împrumut uriaş, te execută silit. La nivel de ţară, vei juca exact aşa cum sunt interesele viitoare ale altora. Nu vei putea plăti niciodată. Şi atunci de ce ţi-ar da cineva bani pe care nu-i va mai vedea niciodată înapoi? Pentru că împrumuturile care nu se mai dau înapoi se numesc servicii plătite. Dar ăsta e un alt subiect pe care-l vom discuta la o dată viitoare pe care o numim, profetic, „scadenţă.”

Voce:

Sandu BARBU

Add comment


Security code
Refresh

Bloguri, Bloggeri si Cititori